RSS   RSS 2.0   ATOM XML Sign up for our monthly newsletter:

July 23, 2010

DWR Design Gallery Contest: And the winners are...

We were overwhelmed by the response to our DWR Design Gallery contest and we’re very excited to show you the winners. A panel of judges rated each entry on a scale from 1 to 10 in each of the following criteria: innovation, honesty, timelessness and approachability. The four with the highest scores were our winners. Congratulations and thank you to everyone who entered.

FIRST PLACE
Russell Hill Road Residence, Toronto, Ontario, Canada
Designed by gh3 - Pat Hanson (Partner in Charge) and Anthony Provenzano (Project Architect)

Built in the Brutalist style of architecture of the 1970’s, the house had been changed over the years by previous owners who converted large open spaces into cellular rooms. Hanson and Provenzano reversed this by reopening the ground floor so that it became an open loft-like space from front to back (the house is about 70′ long). They also stripped back the interior to create a neutral shell punctuated by sculptural elements like a curved stair and stone fireplace wall.
 
Interior finishes were chosen for their neutrality. Most surfaces were painted white and other surfaces that would incur more wear – like bathtubs and counters – were finished with custom fabricated white Corian. All floor surfaces, including the stairs are wood, stained nearly black. The contrast with the walls also serves to extend and unify the space.


SECOND PLACE
Vinto Restaurant (vinto.com) 418 E. 200 South, Salt Lake City, UT
Designed by David Harries and Louis Ulrich, principal Lu’na Design Studio

David Harries immediately saw the potential in this old building to house a casual, modern Italian food concept. Working once again with Louis Ulrich, AIA, the first goal was to create a feeling of simplicity. The narrowing of the restaurant allowed for visual variety and booth design, but also pulled the eye to the back of the space; the choice to use the Random Light by Bertjan Pot, reinforced this visual goal while maintaining the airy view to the back.
 
Because of the exposed ceiling joists, they explored industrial finishes, with the end result being exposed metal, wood, marble, and cork. The industrial-chic, Icon Chair and Barstool by Philippe Starck, and the 20-06 Counter Stool by Foster & Partners provided added enhancement. This seating choice provided simplicity and comfort, while the open back maintained visual openness.


THIRD PLACE
McGuire Warman Residence, Ludlow, Kentucky
Designed by Carey McGuire Warman

Carey McGuire Warman’s philosophy is that if you design with things you love, they will always work. The trick is, you just have to be really picky about what you choose to love. With that in mind, the design challenge she had with her 120-year-old house was how to blend two long rooms split by pocket doors into one cohesive living room. And since she was her own client and her own design team, she had to figure it out herself. This is a designer who loves to blend modern design with vintage and antique pieces, and creating striking contrast between the two. So, seeing as the house already brought a lot of vintage character to the space, she looked to some modern pieces for inspiration.


FOURTH PLACE
Satzger Residence, Menlo Park, CA
Designed By Douglas Lorie Design

Husband and wife design team Doug and Lorie Satzger took a simple approach to designing their home. They selected pure designs for simple design for everyday indoor-outdoor living.

Congratulations to our winners and check out blog.dwr.com for honorable mentions. We'll be posting them for the next week or so.

-DWR

Comments

The DWR Design Gallery contest winner’s work is gorgeous! I love the neutral tones, especially the choice of white Corian® against the other wood finishes. Congratulations! - Christine from DuPont

The contrast with the walls also serves to extend and unify the space.

My home was built in 1955 and I have an original-to-the home light fixture hanging in my front entry that is virtually identical to the Random Light. It is made of some sort of resin material in apparently the same method as the Random Light - or at least with the same result. Is there any information that can be provided as to the actual origin of this design? It certainly pre-dates 2002! The Random Light is a very lovely reproduction.

These participants deserve to win. Their designs are inspiring and refreshing. We find the Satzger Residence simple yet inviting, it makes you want to sit on those leather chairs! Congratulations to all!

The comments to this entry are closed.